יום חמישי, 18 בדצמבר 2008

ה. השלכות טכנולוגיות וכלכליות

שנות ה-60 וה-70 לוו בפיתוחים שונים בתחום הטכנולוגי (הזרקות פלסטיק, שימוש בבטון חשוף,צורות גיאומטריות נוקשות ועוד). בנוסף, בשנים אלה, הייתה חשיבות רבה ל"יד המעצב". האתגר העיקרי שעמד בפני המעצבים, היה להתמודד עם המסלול הארוך שאותו עובר המוצר, משלב הרעיון ועד לשלב הביצוע והייצור. תהליך העבודה המקובל היה שרטוט סקיצות ידניות בהתאם לחזונו של המעצב. הדרך שבין שלב הרעיון הראשוני ועד לשלב הביצוע הייתה ארוכה ומוגבלת. לא כל מוצר ניתן היה לייצור, מה שחייב לא אחת את המעצב לפשט את הקונספט בכדי להתאימו לטכניקות היצור.עם השנים, התווספו ל "ארגז כליו" של המעצב התעשייתי כלי עבודה נוחים וזמינים יותר, שהקלו על תהליך עיצוב המוצר. המעבר לשימוש במחשב ככלי עבודה עיצובי, הביאה עימה מגוון של תוכנות שרטוט והדמיה. באמצעות אלה, ניתן היה לתכנן, לערוך ולבנות אובייקטים מורכבים.כעת ניתן לעצב את המוצרים בתלת ממד, לבדוק כיצד יראו מזוויות שונות, לתכנן מאיזה חומר ייוצרו ואף להדפיסם בסופו של דבר כמודלים תלת ממדיים, באמצעות מדפסות תלת ממדיות, שגם הן מהוות חידוש מודרני מהפכני. הפיכתו של העולם ל"שטוח", האינטרנט, נגישות המידע והגלובליזציה, כל אלה השפיעו גם הם על תהליכי העיצוב, ועל הפיכתם של מעצבים למותגים בפני עצמם. כעת, ניתן לעצב מוצר במדינה אחת, ולשלוח את העיצוב באמצעות האינטרנט, לייצור בצידו השני של העולם.
תהליכי הגלובליזציה שינו גם את הרגליו והתייחסותו של הצרכן: היום בלחיצת כפתור, יוכל לגלוש באינטרנט במרחבים וריטואלים שונים, לבחון עיצובים ומעצבים שונים, להשוות מחירים ואף להביע דעתו עליהם בפורומים שונים.
תהליכים אלה, השפיעו כמובן גם על סטארק בתהליכי עבודתו. ראשית, ההתפתחות הטכנולוגית הקלה על תהליך עבודתו, איפשרה לו לעצב ולייצר מספר גדול יותר של אובייקטים בשנה, סייעה לו להגיע להכרה רחבה יותר ולמוצריו להימכר במקומות רבים יותר. שנית, נגישות המידע ומגוון אפשרויות הצריכה העומדות בפני הצרכן, השפיעו על גישתו העיצובית, לפיה כאמור, עיצוב טוב צריך להיות נגיש להמונים, הן מבחינת המקומות בהם הוא מוצג והן מבחינת מחירו לצרכן.
סטארק הפתיע גם בבחירת החומרים. כך לדוגמה, במסחטת המיץ המפורסמת שלו, בחר להשתמש באלומיניום, חומר המתקשר לתעופה, לקלילות ואשר אינו נוטה להחליד. את המסחטה ייצר באמצעות
יציקה – טכניקה מוכרת, מסורתית, המשדרת עמידות לאורך זמן. יציקת מתכת הייתה שלב מכונן בשלבי המהפיכה התעשייתית העיצובית, והנה כעת משתמש בה סטארק לצורך יציקת אלומיניום של אובייקט בעל מראה מודרני – עתידני.

אחד החידושים הטכנולוגים של סטארק שהותירו את חותמם, בא לידי ביטוי ב- Louis Ghost Armchair.

מדובר בכסא בעל קווי מתאר קלאסיים ואלגנטיים השואב השראתו מריהוט אצולה עתיק. החידוש הגדול באובייקט זה הוא באופן בו נוצר: יציקה אחת של פולי-קרבונט. טכניקה זו יוצרת מראה קליל, אוורירי ומודרני, לאובייקט בעל אופי קלאסי. נוצר כאן חיבור מרתק בין עבר לעתיד ובין יוקרה ליומיום וכל זאת, מבלי לפגוע ביציבות הכסא ובפונקציונליות שבו. יש המתארים מוצר זה כפורץ דרך מבחינה טכנולוגית ועיצובית וכאבן דרך משמעותית בדרכו העיצובית של סטארק ובעולם העיצוב בכלל.

השילוב בין הטכניקה המסורתית לבין בחירת החומר המודרני, יוצרת מונומנט. לא מדובר במוצר צריכה כשאר מוצרי הצריכה, אלא מדובר ביצירה עיצובית בעלת ערך אמנותי. כך מפליא סטארק לעשות כמעט בכל מוצר אותו הוא מעצב. הוא בוחר בשילובים מפתיעים בין חומרים "גבוהים" ל"נמוכים", בין עיצובים מודרניים העשויים בטכניקות מסורתיות, בין מוצרים יוקרתיים העשויים מחומרים זולים…ועוד.היום, האתגר העיקרי העומד בפני סטארק ובפני שאר המעצבים, לאור הגלובליזציה והשינויים הטכנולוגיים התכופים, הוא להישאר כל הזמן עם "היד על הדופק", כלומר, עליהם להיות מעודכנים באופן תדיר בכל התהליכים המתרחשים בעולם, בהתפתחויות טכנולוגיות חדשות, במגמות מהפכניות ושינויים, שהסתגלות מהירה אליהם תוביל אותם לפסגה, ואילו השאננות תותיר אותם הרחק מאחור.

אין תגובות: