יום שלישי, 16 בדצמבר 2008

ז. השפעות של הסביבה העיצובית והתרבותית.

אלסי היא חברה עם שנים רבות של ניסיון, כפי שצוין בפרקים השונים , אלסי החלה את דרכה כבר ב1921, ניתן לומר כי במחצית הראשונה של במאה , ההשפעה הסביבתית העיצובית והתרבותית העיקרית שהשפיעה על החברה היא תנועת המודרניזם שפעלה בין השנים 1900-1950. מודרניזם הוא כינוי לתפיסה תרבותית כוללת שהתגבשה בעיקר במחצית הראשונה של המאה העשרים, תפיסה המבוססת על אמונה בקדמה ובנאורות, הטמונות בחשיבה ההומניסטית והרציונאלית המנותבת לטובת האדם והחברה האנושית. המודרניזם בא לידי ביטוי בתיאוריות ובערכים המשתקפים בתחומי יצירה ודעת שונים, בפילוסופיה, בחינוך, בגישות ביקורת התרבות, בספרות, בתיאטרון, בקולנוע, במוזיקה. המודרניזם בתחומי היצירה החזותית (אדריכלות, עיצוב, ואמנות) צמח באירופה בראשית המאה העשרים, וביטוייו, שנבעו מחיפוש אחר צרכי ביטוי חדשות, התפתחו בכמה מרכזים של אדריכלות ועיצוב, כמו הסדנאות בווינה ובגלזגו שקיבצו סביבן אמנים, אדריכלים ומעצבים. בתחומי היצירה החזותית מאופיין המודרניזם בשאיפה לגיבוש אסתטיקה חדשה לעולם חדש המונע בידי הטכנולוגיה, התעשייה והחשיבה הרציונאלית. המודרניזם החזותי, בעיקר בתחומי העיצוב והאדריכלות, דוגל בגישה הכורכת את הצורה בערכים פונקציונאליים ובמטרות חברתיות, סוציאליסטיות. גישה זו מקדשת את הטכנולוגיה המודרנית ואת האסתטיקה של המכונה. האסתטיקה של המכונה והערכים הפונקציונאליים מדגישים את הצורות הפשוטות והשימושיות, את הצמצום בצורות, את העיצוב נטול העיטור והמשטחים החלקים והמלוטשים; את יסוד ההפשטה והנאמנות לחומר. את הערכים האלו ניתן לראות במוצרי החברה של אלסי באתם השנים. החברה עסקה בעיקר במוצרי מתכת , אותם ייצרה ברמת גימור גבוהה השומרת על פשטות הצורה ואיכות החומר. הצורות הן נקיות מאוד, ניתן לומר מתועשות, ללא עיטורים, הכלים כולם פונקציונאליים.



את השפעתיו של המודרניזם על חברת אלסי ניתן לראות עד שנות השבעים. כאשר בסוף שנות השיבעים ניתן לראות במוצרי החברה את ההשפעה העיצובית המשמעותית שקרתה באיטליה באותם שנים וזו עלייתו של סטודיו אלכימיה. סטודיו "אלכימיה" הוקם במילאנו בשנת 1978 כסטודיו לעיצוב גרפי. הסטודיו היה למרכז יצירה עיצובית ואדריכלית שהמשיך את מגמת העיצוב הרדיקלי באיטליה. הסטודיו הוקם על ידי הארכיטקט אלסנדרו גריירו (Guerriero), ונמנו עמו המעצבים: אלסנדרו מנדיני (Mendini), אטורה סוטסאס (Sottsass), פאולה נבונה (Navone), אנדריאה בראנזי (Branzi) ומיקלה דה לוצ'י (De Lucchi). בתקופה שבה הוקם הסטודיו רווחו באיטליה ובבריטניה קבוצות עיצוב ואדריכלות רדיקליות, שנודעה להם השפעה משמעותית בעולם העיצוב האיטלקי. קבוצות כמו סופרסטודיו או ארכיזום נודעו כתנועות רדיקליות או אנטי עיצוביות. בעבודותיהם חתרו קבוצות אלה, ועמו קבוצת "אלכימיה", תחת ה"טעם הטוב" והאסתטיקה האליטיסטית של המודרניזם. מטרתו המרכזית של סטודיו אלכימיה הייתה לתת למעצבים הזדמנות להציג עיצובים אשר לא נעשו למטרות מסחריות, וכן לקדם את המעבר מהצרכנות היומיומית לעבר מוצרים אסתטיים מעוררי מחשבה. שם הסטודיו - "אלכימיה" - מרמז על פעולת עיבוד או הפיכת חומרים פשוטים לבעלי ערך. חברי הסטודיו דגלו במושגים "עיצוב מחדש" (Re-Design) ו"עיצוב בנלי" (Banal Design). הם האמינו כי באמצעות התערבות מעטה אך רבת משמעות ניתן להעניק לחפצים יומיומיים מראה חדש. עיצוביהם של חברי הסטודיו הציבו את העיצוב האיטלקי המוכר ואת האני מאמין המודרניסטי בסימן של מהפכה, ושאלו שאלות בנוגע למה שמוגדר "העיצוב היפה" (Bella Design). הסטודיו הציג עבודות. הסטודיו אלכימיה התנהל כגלריה, שבה מוצגים פריטי עיצוב ייחודיים ואבי-טיפוס ודגמים של ריהוט חדשני ויוצא דופן, ברוח החשיבה הפוסט מודרנית. את השפעותיהם של התנועות הרדיקליות באירופה על חברת אלסי ניתן לראות בעיצובי החברה באותם שנים. החברה החלה לייצר גם בפלסטיק ולא רק המתכת וקרמיקה. החברה אף הגדילה לעשות כשאר הזמינה את המעצב אלסנדרו מנדיני ממקימי אלכימיה לבוא ולעצב קו מוצרים ש החברה.






קו זה של עיצוב נמשך גם לאורך שנות השמונים בחברה ואף התחזק עוד יותר עם הקמתה של קבוצת ממפיס. קבוצת "ממפיס
" נוסדה בשנת 1981 באיטליה בראשותו של המעצב אטורה סוטאס, שהיה מעורב קודם לכן בקבוצת אלכימיה. מטרתה הייתה ליצור עיצוב רדיקלי וגישה חדשה לעיצוב. עם חברי הקבוצה נמנו מעצבים ואדריכלים שעיצבו מוצרים במהלך שנות השמונים והיו רבי-השפעה: אלדו סיביק, אנדראה ברנזי, מישל דה ליצ'י, מרקו זאניני, מרטין בדין, ג'ורג' סאדון ונתנאל דה פאסקיאר. שם הקבוצה, נלקח משורה בשיר של הזמר האמריקאי בוב דילן, אך השם היה גם שם עיר הבירה התרבותית של מצרים העתיקה וכן שם עיר הולדתו של אליל הרוק של שנות החמישים אלביס פרסלי. הקבוצה הוקמה כעוד קבוצת עיצוב רדיקלית בדומה לאלה שרווחו באיטליה בשנות השבעים. בדומה לקבוצת אלכימיה ולקבוצות אחרות יצאה נגד הקבוצה "העיצוב הטוב" המודרניסטי שהתאפיין במינימליזם "קר", חסר הומור ונגד המוצרים שנראו בעיני המעצבים הרדיקלים חסרי ייחוד ואופי. מעצבי קבוצת "ממפיס" הציעו עיצובים חדשניים, ועיצבו מוצרים צבעוניים שהיו שונים תכלית השינוי מן המוצרים בצבעי השחור והחום ששלטו בעיצוב האירופי המסורתי. את הרעיונות לעיצובים החדשניים שאבו חברי הקבוצה מסגנונות הארט- דקו, הפופ-ארט והקיטש של שנות החמישים. עבודותיהם מתוארות כבוהקות, אקסצנטריות (יוצאות דופן) ועיטוריות.
בין מוצרי החברה אשר יצאו באותם שנים ומשקפים מאוד את רוח ההומור ושילוב החומרים, מוצר אשר נשאר עד היום כסמל למוצרי חברת אלסי הוא הקומקום עם פקק הציפור שאף קיבל עם שנים גירסה חשמלית.





במקביל לתנועות הרדיקאליות שהשפיעו על אלסי החל מסף שנות השבעים, ניתן לראות גם את עלייתה של התנועה הפוסט מודרניסטית, תנועה אשר השפיעה מאוד על אלסי משנות השמונים ועד היום. פוסט מודרניזם הוא כינוי לזרם חשיבה ולתפיסה תרבותית בינלאומית הרווחת באמנות, באדריכלות ובעיצוב החל בשנות השמונים ולמעשה עד ימינו. הפוסט מודרניזם מבטא מעין הלך רוח תרבותי הדוחה כל מגמה ושאיפה לאחידות ולמוחלטות ומעודד פלורליזם, עירוב וסימולטניות. החשיבה הפוסט מודרנית כוללת בתוכה ביטויים שונים המתקיימים זה לצד זה. את המושג פוסט מודרניזם טבע לראשונה ההיסטוריון לאדריכלות צ'ארלס ג'נקס (Charles Jencks) כזיהוי של כיווני יצירה המנוגדים למודרניזם, ומאז הפך המושג למטבע לשון שגורה המתייחסת לכל סוגי האמנות החזותיות, האדריכלות, העיצוב, הספרות, הקולנוע וכו'. באדריכלות הפוסט מודרניזם בא לידי ביטוי בבניינים שנצבעים בצבעים פסטליים, בהוספת ציטוטים חזותיים מסגנונות הרוקוקו והרנסנס, כגון עיטורי עמודים וכותרות, קשתות ללא הקשר מבני, ציפוי בחומרים זולים המשדרים יוקרה. בתחום העיצוב ערכי הפונקציונאליות והאסתטיקה של המכונה אינם תופסים עוד מקום מרכזי בשיקולי העיצוב. בנוסף מתפתחת תופעת האובייקט היחידני off one - חפצים, כלים או פריטי ריהוט המעוצבים ביחידות בודדות ולא בסדרות תעשייתיות, תופעה העומדת בניגוד לעקרונות העיצוב המודרניסטי. בדומה לאדריכלות הפוסט מודרנית, גם בעיצוב מתפתחת בשנות השמונים נטייה לעיטורים ולצבעוניות עליזה, לצורות בלתי סימטריות ולעתים מעוותות בהומור ובאירוניה. הסיבות להתפתחות התפיסה הפוסט מודרנית ולמרד במודרניזם הן סיבות חברתיות ואמנותיות: על רקע ההתפתחות המואצת והשינויים המסחררים בתחומי המדע, הטכנולוגיה, אמצעי התקשורת, המדיה הדיגיטלית והכלכלה הגלובלית, ניתנת לגיטימציה לפלורליזם, לייחודי ולשונה.
אלסי שהחל מסוף שנות השיעים התבלטה בייחודיות של מוצרי הצריכה שלה המשיכה את קו זה גם אל תוך שנות התשעים ועד היום. היא המשיכה את הקו הייחודי שלה המאפשר למעצבים שונים ליצור קוים ייחודיים עבור החברה. החברה מאז ועד היום יוצרי מוצרי צריכה פונקציונאליים לצד מוצרים שהם בסדרות קטנות ייחודיות ומוצרים בעלי הומור וקריצה.




אין תגובות: