יום רביעי, 17 בדצמבר 2008

א. רקע הסטורי

בתחילת המאה העשרים צרפת נמצאת בתקופה של חדשנות, החיים עם שכניהם האירופים שקטים, המצאות והתפתחות תעשייתית הפכו את החיים לקלים ומהנים יותר, פריחה תרבותית ואמנותית בכל תחום, פריחתם של סגנונות חדשים. כל זה נפסק עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה. בסיום המלחמה מוצאת את עצמה צרפת במצב מדיני וכלכלי בלתי יציב.

המדינות השקיעו את מירב כספן במלחמה והמשק כולו "גויס" - גיוס חובה הוטל על האזרחים, מפעלי התעשייה הוסבו ליצור נשק ואמצעי לחימה אחרים (אנדרה סיטרואן הסב את המפעל למפעל לייצור פגזים עבור הצבא הצרפתי), וחלקים נכבדים מהתוצרת החקלאית נשלחה לחיילים בשדות הקרב.

מיליוני משפחות נותרו ללא מקור פרנסה לאחר שהגברים יצאו לשדה הקרב, דבר שהביא מיליוני בני-אדם באירופה לעוני ולרעב. המחסור בידיים עובדות הקשה על הייצור בתעשייה ובחקלאות, נשים יצאו לראשונה לעבודה בתעשייה (דבר שיביא לקידום המאבק ל"שחרור האישה" בשלב מאוחר יותר ואף השפיע על תנאי העבודה בסיטרואן עצמה).

לאחר פרישתה של רוסיה והצטרפותה של ארה"ב למערכה, מלחמת העולם הראשונה הסתיימה עם כניעת הצבא הגרמני. אך למרות הניצחון, נפגעה צרפת קשות מן המלחמה הממושכת. המלחמה שהתנהלה ברובה על שטחי צרפת גרמה להרס התשתיות האזרחיות והכלכליות של המדינה. הנפגעים הרבים מהמלחמה גורמים למחסור בכוח אדם ומאטים את שיקום הכלכלה והתעשייה.

בנוסף המשבר הכלכלי הגדול של סוף שנות ה-20 שפרץ בארה"ב והוביל למשבר כלכלי כלל עולמי, גרם בין היתר לאינפלציה ואבטלה גבוהה בצרפת. יש לציין שהפגיעה במשק הצרפתי הייתה חריפה פחות מאשר בכלכלה האמריקנית או הגרמנית אבל הצרפתים לא השכילו לבלום את השפל. מחירי התוצרת הצרפתית היו יקרים מדי בשוק העולמי ולא יכלו לעמוד בתחרות. הקיף סחר החוץ של צרפת הלך והצטמצם. המשק הצרפתי עבר מגאות לשפל. התפוקה התעשייתית ירדה במהירות במקביל לירידה החדה בסחר החוץ. מספר המובטלים צמח.

התפתחות תעשיית הרכב בכלל ושל סיטרואן בפרט שזורה ומושפעת מן התהפוכות של תחילת המאה ה-20. הצמיחה התעשייתית מייצור ידני בידי אמנים המיועד לקהל לקוחות מוגבל לייצור המוני, ומובן באותו זמן שיפור איכות ועיצוב המוצר בד בבד עם הורדת עלויות. כיום תעשיית המכוניות הנה חלק בלתי נפרד מצמיחה כלכלית בכל המדינות המתועשות. ואפשר לומר ששינויים בתעשייה הם ראי לשינויים בחברה ככלל.

אין תגובות: