יום רביעי, 17 בדצמבר 2008

ט. הכשלונות והכשלים

על אף, ואולי לעיתים בגלל, החידושים הרבים אותם שמה לה סיטרואן כמטרה עליונה בפיתוח הרכבים שלה, מצאה עצמה סיטרואן לא אחת מתמודדת עם קשיים כלכליים רבים, מה שהביא את החברה להחליף כמה פעמים ידיים.
אנדרה סיטרואן הלך לעולמו כ"איש הרוס" אך לא פחות כגיבור. יש אומרים כי מה שהכניע אותו לבסוף היה שברון לב. סיטרואן נפרד מחלומו טרם הספיק לראות את פרותיו, ומת בגיל 57, כאשר החברה הייתה בשיא השפל וייצרה 35 אלף מכוניות בלבד במהלך כל 1935.
בעיצומו של המשבר הכלכלי העולמי ב- 1933 השיקה סיטרואן את הדגם המצליח "TRACTION- AVANT" (שכבר צוינה בפרקים הקודמים), עם זאת, המשבר הכלכלי נתן אותותיו והחברה נקלעה לקשיים, ולבסוף כמוצא אחרון פנתה לספקית הראשית שלה לצמיגים – חברת מישלין בבקשה להצלה מפשיטת רגל. ב-1934 הפכה חברת מישלין לבעלים של סיטרואן.
החדשנות קטפה מחיר גם בחדירה לשוק. על אף ההתלהבות הרבה שגילו מבקרי הרכב והצרכנים עצמם מה-DS, זאת עברה לא מעט תלאות שכמעט והביאו למשבר חריף. בחודשיה הראשונים בשוק, לאור הצלחתה הרבה לא הצליחה סיטרואן לעמוד בדרישות ובהזמנות הרבות זאת בעקבות הטכנולוגיה המתקדמת והמורכבת כל-כך שהביאה לסיבוכים ועיכובים בפס הייצור. הכל היה חדש למעט המנוע. המערכת ההידראולית הייתה בגדר תעלומה גם למוסכים, וזו סבלה מ"בעיות בריאותיות" והוחזרה לא פעם למפעל. אך לבסוף, צעד אחר צעד החל קו הייצור להתארגן ולהשתכלל ובשנה העוקבת כבר יצאה סיטרואן עם דגם חדש בעל גיר ידני ה DS-19.
הרפתקאות פיננסיות נוספות פקדו את סיטרואן בסוף שנות ה-60, כשזו רכשה את מזרטי ופיתחה את דגם ה-SM תוך השקעה גדולה שלא היה סיכוי גדול לקבלה חזרה. פרויקט כושל נוסף היה פרויקט פיתוח מנועי וואנקל בשיתוף עם NSU. משבר האנרגיה של 1973 הביא לסיומו הצורם ולמצב כלכלי קשה. בתיווך ממשלת צרפת נרכשו 38% מסיטרואן ע"י פיג'ו שניהלה את שתי החברות ונפטרה ממזרטי. ב-1970 העלתה פיג'ו את אחיזתה בסיטרואן לכדי 90% ממניות החברה וזו מוזגה לחברה אחת- פיג'ו-סיטרואן (PSA).
עם שילובה של סיטרואן עם חברת פיג'ו, עלה החשש, בעיקר בקרב לקוחותיה הנאמנים, כי סיטרואן תאבד מצביונה וזו תחדל מלהיות יצרנית מובילה בחדשנות טכנולוגית ועיצובית. הדעות לגבי עמדה זו חלוקות עד עצם היום הזה, אך יש לציין שגם תחת ידיה של קונצרן הרכב המשותף פיג'ו-סיטרואן (PSA) זכינו לראות לא מעט דגמים שהשאירו חותם בתעשיית הרכב כגון הברלינגו שהייתה להצלחה ענקית ונשארה כזו גם עד היום, ודגם נוסף שאף זכה בשנים האחרונות (4 פעמים ברציפות) בתחרויות הראלי העולמית - WRC, הסיטרואן C4.

אין תגובות: