יום שלישי, 23 בדצמבר 2008

ו. תמורות חברתיות ופוליטיות

שנות הששים סימלו יותר מהכול את רוח הנעורים. 70 מיליון ילדים – תוצר של ה"ביבי בום" אחרי מלחמת העולם השנייה הפכו לנוער, למבוגרים צעירים. שנות החמישים השמרניות נזנחו הרחק מאחור, מאפשרות לדרכי מחשבות מהפכניות להתפתח ולשינוי ממשי באורח החיים האמריקאי. האנשים הצעירים דרשו שינוי, והשינוי אכן לא איחר לבוא, בחינוך, בלייף סטייל, בחוקים, בערכים וגם באמנות ועיצוב. תחבורה ותקשורת היו התחומים שהושפעו הכי הרבה: עידן הסילון החל, טיסות טראנס-אטלנטיות יומיות נהיו נגישות לכולם. מערכת כבישים מהירה ויעילה החלה להבנות ברצינות כדי לאפשר לרכבים לגמוע מרחקים ארוכים בזריזות יחסית. כל משק בית קיבל קו טלפון פרטי ולכולם הייתה טלוויזיה, שהפכה לטלוויזיה צבעונית בהמשך העשור.
בתחום החברתי והפוליטי התנועה לזכויות האזרח הצליחה להביא לשינויים משמעותיים בחברה. התנועה החלה את דרכה עם מרטין לותר קינג, אליו הצטרפו בהמשך גם יהודים. המונח 'שחורים' החליף את המונח 'כושים' והמודעות למיעוטים כמו היספנים ואינדיאנים החלה לעלות.
ב-1963 הוועדה הנשיאותית למעמד האישה פרסמה מספר עובדות מטרידות ביותר באשר למקומה של האישה בחברה. הוועדה חקרה את היחס האי שוויוני שקיבלו עד אז נשים וסללה את דרכה של התנועה לשחרור האישה. שנה לאחר מכן הגלולה למניעת הריון הייתה כבר זמינה עבור כל אחת ולקראת סוף העשור הפלות קיבלו מעמד חוקי במספר מדינות.
תנועות חשובות נוספות שקמו במהלך העשור היו התנועה להגנת הצרכן והתנועה הירוקה, אשר קמה בעקבות הגברת המודעות של האוכלוסייה באשר לבריאותה ולסביבה בה היא חיה. ב-1965 הכריז משרד הבריאות האמריקאי שסיגריות מהוות גורם סיכון והכריח את כל היצרניות לרשום הערות אזהרה על הקופסאות.
כמצופה, היו גם שינויים פחות טובים. השמירה על החוק התדרדרה בהדרגה ואחוזי הפשיעה זינקו פי תשע ביחס לשנות החמישים. השימוש במריחואנה הרקיע שחקים. דמויות מכובדות בחברה דוגמת Timothy Leary (פסיכולוג, סופר והוגה דעות) עודדו את השימוש ב-LSD כסם שפותח את המחשבה. תנועת ההיפים אימצה כדרך חיים שימוש בסמים, מוסיקת רוק, דתות מיסטיות, חופש מיני והתנגדות לאלימות.
ומה בפוליטיקה? גם בזירה הזו הכול געש. המלחמה הקרה הייתה בשיאה ומספיק שאזכיר את משבר הטילים עם קובה ב-1962. את המשבר ניהל הנשיא הכרזימטי הצעיר ג'ון קנדי שנרצח שנה לאחר מכן. אחיו רוברט, שרצה לרשת את מקומו, נרצח גם כן במהלך קמפיין הבחירות שלו. אך זה לא הסתיים בזה. Malcom X (מנהיג שחור בעל השפעה רבה) נרצח ב-1965 ומרטין לותר קינג נרצח שלוש שנים לאחר מכן. לקראת סוף העשור ארה"ב הייתה כבר שקועה עד צוואר בבוץ הוייטנאמי. מה שהחל ב-1963 כייעוץ אסטרטגי עם שליחתם של מספר יועצים לדרום וייטנאם, הפך במהרה למלחמה עקובה מדם בה ארה"ב הזרימה כוחות עצומים לדרום המדינה כדי למנוע מהצפון הקומוניסטי להשתלט עליה.
כאמור, כל השינויים שהוזכרו לא היו מתחוללים לולא 70 מיליון צעירים ששלטו בתרבות והכתיבו כמעט את הכול. החל בפוליטיקה, דרך אופנה וכלה בשיגעונות חולפים. גולשים מקליפורניה החלו טרנד של סקיטבורד "ככלי רכב" עירוני ועד מהרה הטרנד גלש לכול המדינה. בתחום הצעצועים, בארבי (של חברת מאטל) הפכה להצלחה מסחררת ומכוניות מרוץ החליפו רכבות (הכוונה כאמור לצעצועים).















בכל הנוגע לאופנה, נשים התהדרו בחצאיות מיני קצרות שנלבשו עם מגפיים עד לברך. השיער היה קצוץ או ארוך ומרושל. גם גברים צימחו שיער ארוך בנוסף לזקן ושפם שהפכו לצו השעה. בגדים נקנו בחנויות עודפים באותה מידה שהם ניקנו בבוטיקים.

האירועים הכאוטיים שהתחוללו בשנות הששים, כולל מלחמת וייטנאם, המשיכו גם בשנות השבעים. הטרנדים המובילים כללו התפכחות מאשליית "השלטון המושלם", קידום זכויות אזרח, גידול השפעתה של התנועה למעמד האישה, פיתוח מודעות לנושאים הקשורים באיכות הסביבה וחקר מוגבר של החלל. הרבה מהרעיונות "הקיצוניים" של שנות הששים זכו לקבלה רחבה בעשור החדש והפכו ל- mainstream. היערכות חדשה בתחום החברתי והפוליטי הביאה בסופו של דבר לפריחתה של התרבות האמריקאית. האירועים המרכזיים, ביניהם אזכיר את יום כדור הארץ הראשון, מצעד הגאווה הראשון, ההסכם להגבלת ההתחמשות שנחתם בין ארה"ב לברה"מ, שפל כלכלי, האמברגו הערבי על הנפט, וסוף מלחמת וייטנאם, כל האירועים הללו - השפעתם ניכרה היטב במוסיקה, בספרות, באופנה בעיצוב ובתרבות הצריכה.

אין תגובות: