יום שני, 29 בדצמבר 2008

ז. השפעות של הסביבה העיצובית והתרבותית.

הזוג אימס הם הבולטים מבין מעצבי החלום האמריקאי שאחרי מלחמת העולם השנייה, שנותר עדיין אופטימי, תמים ופטריוטי. המוצרים שעיצבו הם ברובם מחומרים זולים כמו דיקט ופורמייקה, בטכנולוגיות ושיטות הרכבה בסיסיות, ונועדו לייצור המוני ולשימוש עממי. הם "אנטי עיצוביים", כפי שהגדירו זאת בעצמם, בלתי אלגנטיים במפגיע, מתריסים נגד המינימליזם הבאוהאסי של קודמיהם ונטולי סגנון אחיד - מהם בקווים רכים ומהם בסגנון משחק ההרכבה התקופתי "מכנו" - ובכך שיקפו בלא ספק את הדבר הנכון אז באמריקה והגדירו תקופה.
בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה התפתח המונח "עיצוב טוב"כראקציה לסטיילינג של סגנון הסטרימליין שרווח בשנות הארבעים והחמישים. תפיסת "העיצוב הטוב" דוגלת בעיצוב של צורות המותאמות לאיכות ולפונקציה של המוצר המעוצב, צורות "הגונות" המעוצבות שלא על מנת לאחוז את עיני המשתמשים לשם העלאת המכירות. תפיסת העצוב הטוב קודמה על ידי מוסדות כמו המוזאון לאמנות מודרנית ומועצת העיצוב בלונדון באמצעות פרסום מאמרים, הצגת תערוכות ועריכת הרצאות. מאפייני התפיסה ממשיכים במידה רבה את תפיסת העיצוב המודרניסטית ובמיוחד את הסגנון הבינלאומי. בעבודתם של הזוג אימס, משתקף השפעת הסגנון "עיצוב הטוב"- משהו שהוא גם מאוד נקי וגם מאוד שלם - שלמות שנוצרת בין המראה של המוצר לפונקציה שהוא אמור למלא.
צ'רלס וריי אימס מזוהים בעיקר עם הרהיטים שעיצבו בשנות ה 50-40, אלא עיצוב הרהיטים היה רק חלק אחד מעבודתם ותרומתם לסביבה. למרות שלא זנחו כליל את העיסוק בעיצוב רהיטים, פנו האימסים בהמשך לפעילות ענפה בתחום הקומוניקציה הוויזואלית. התצוגות האורקוליות, הסרטים, הספרים והקטלוגים שהם יצרו, הן עבור המגזר הציבורי והן עבור חברות ענק כווסטינגהאוז, בואינג, פולארויד ו-IBM, הצטיינו בחדשנות ובמקוריות, הן בבחירת הנושאים והן בהצגתם. סרטם Glimpses of the U.S.A , שהוכן עבור התערוכה האמריקנית הלאומית במוסקווה ב-1959, היה מורכב משבעה סרטים, שהוקרנו סימולטנית על גבי שבעה מסכים ענקיים מעל ראשי המבקרים, בביתן שתוכנן על-ידי האדריכל באקמינסטר פולר. לא היה מדובר רק בחידוש טכני אלא במסר עצמו. הסצינות מחיי היומיום בארה"ב, שבחרו האימסים להראות לקהל הסובייטי, ציירו תמונה עשירה ואמיתית יותר מהדימויים שניתן היה למצוא באותה תקופה במגזינים דוגמת "לייף" ו"לוק". מבחינת מבנהו ותוכנו הכללי, עמד הסרט בדרישות המזמין - הממשלה הפדרלית - אך צ'ארלס וריי הצליחו להכניס לתוכו מומנט אנושי נוסף: מבט על רגעים אינטימיים שכל אזרח סובייטי יכול היה להזדהות אתם. במבט לאחור, יש הרואים בטכניקה של המסכים המפוצלים, המוקרנים לעתים בליווי כתוביות, את הצעד החלוצי למה שאנחנו רואים היום חינם על מסך המחשב שלנו. האינטראקטיביות המולטידיסיפלינרית היא המאפיין החזק ביותר בעבודתם של בני הזוג. היא ניזונה משילוב פורה של סקרנות ללא גבול, ידע טכני נרחב (צ'ארלס), כישרון אמנותי (ריי), פתיחות מקסימלית לתרבויות שונות, ועניין אמיתי בכל מה שמקיף אותנו - בין אם הוא מעשי ידי הטבע או פרי מוחו של האדם.






אין תגובות: