יום חמישי, 18 בדצמבר 2008

ו. תמורות חברתיות ופוליטיות

אם בתחילת דרכו, שאב סטארק השראה מאנדי וורהול כמודל לשיווק עצמי, ושאיפתו הייתה לקבל חשיפה מקסימאלית, הרי שהיום הוא מעיד על עצמו כעל מי שהשקפתו השתנתה (ייתכן אפילו שבשל העובדה שהשתנות הנסיבות הביאה לכך שהיום הוא כבר מפורסם די והותר). ניתן לומר (לפחות למראית עין) שחל אצלו מעבר לחשיבה סוציאלית יותר, המתרכזת באדם שאליו יגיעו המוצרים בסופו של דבר, יותר מאשר באופן שבו המוצרים שעיצב ישפיעו על פרסומו. במשך שנים ניהל סטארק מאבק מול חברות הרהיטים השונות שייצרו את מוצריו, במטרה להביא לכך שמחירם יהיה שווה לכל נפש. ניתן לראות במבט לאחור כי נחל הצלחה לא מבוטלת, שכן רהיטים שעיצב בשנות ה-80 נמכרו במאות דולרים, אולם בהדרגה הלך וירד המחיר לכיסאות בעיצובו, עד לשלב בו ניתן כיום לרכוש כיסאות שעיצב לאחרונה בעשרות דולרים בלבד. בראיונות עמו טוען סטארק שברגע שאדם מגיע לשלב בחייו בו הכנסתו מובטחת וקיומו היומיומי אינו עומד בסכנה, עליו להתחיל לתרום לחברה.
גם בתפיסה החברתית של העיצוב ותפקידו בחיים המודרניים חלו שינויים מרחיקי לכת. אם בעבר אנשים השקיעו כספים ברכישת אובייקטים פונקציונאליים על-פי מידת הצורך שלהם ונהגו לערוך סקרי שוק בטרם בחרו באובייקט מסוים, הרי שהיום חל מעבר אל עבר חברה צרכנית שה"צורך" אינו מהווה את השיקול המרכזי המוביל אותה לקניה. במילים אחרות, בני אדם בחברה המערבית, קונים היום כי הם רוצים, ולאו דווקא כי הם צריכים, ובתרבות בה אנו חיים, הם רוצים עוד ועוד. אנשים הפכו מודעים יותר למותגים, ומעצבים מסוימים, הפכו למותגים בעצמם, כאשר סטארק עצמו מהווה כנראה את הדוגמה המובהקת ביותר לתופעה זו.
האתגר העומד בפני המעצבים, אם כך, הוא כיצד לגרום לאנשים לרצות דווקא את מה שהם מעצבים. גם סטארק הביע דעתו בנושא: "העתיד הנשקף לנו הוא עגום ביותר. המטריאליות והרכושנות תפסו היום את מקומה של האהבה", הוא אומר. בקטלוג שהוציא לפני כ-7 שנים, "סחורות טובות" (good goods), מתמודד סטארק עם תרבות הצריכה: "...הקנייה אינה הכרחית. אפשר להסתפק בקריאה בין השורות", כתב בפתק שצירף לקטלוג. ביחד עם הצוות שעבד עמו על הקטלוג, קבע סטארק מספר כללי יסוד לאובייקטים שיופיעו בו. לדוגמה, שאלת הייצוג הסוציאלי: האם המוצר שם כדי להגיד לאחר "לי יש יותר מאשר לך"? או מה מידת אחריותו החברתית של המוצר? כיצד ישפיע על האנשים שיקבלו אותו? מה הקשר בין עלות היצור שלו לבין מחירו לצרכן? מה רמת היצירתיות וההומור שבו? מה מידת הכבוד שהוא מעניק לאדם שירכוש אותו ויקנה אותו?
בנוסף לנושא החברתי, נושא נוסף שמעסיק את החברה האנושית כיום הוא נושא האחריות הסביבתית, או העיצוב המקיים. הולך וגדל הקהל שעומד על כך שהמוצרים שיחצו את סף דלתו, יהיו כאלה שלא הזיקו לסביבה בתהליך היצור שעברו, וכן כאלה שלא פוגעים בסביבה בכל תקופת "חייהם". על כן, מעצבים וחברות עיצוב צריכים לתת את הדעת בעניין. סטארק מתייחס גם לנושא זה בקטלוג ומציג פרטי לבוש העשויים כותנה אורגנית, מוצרי קוסמטיקה על בסיס טבעי בלבד ואפילו מסיכות גז וסולם מתקפל לצורך הימלטות. למרות האמור לעיל, יש לציין שמחירי הפריטים המופיעים בקטלוג, אינם שווים לכל כיס, אולם ניתן להעריך את הכוונה העומדת מאחוריהם ואת השקפת העולם המכוונת ע"פ סטארק, לעולם טוב יותר.

אין תגובות: