יום שלישי, 16 בדצמבר 2008

יב. סיכום

פרידריך בקר

קינטיקה- מילה שהגיעה מהשורש היווני קינמה ומשמעותה תנועה. קינטיקה באמנות התחילה בשנות העשרים אבל קינטיקה בצורפות התחילה הרבה לפני, מי לא מכיר את טבעות החותם הפרעוניות, חרפושיות שצד אחד נראה כחיפושית ובצד השני ישנם הירוגליפים והאבן מתהפכת על צירה, או את הלוקטים הויקטוריאנים שבהם הוסתרה תמונה, קבוצת שיער או רעל.
יש הרבה תכשיטים קינטיים בהיסטוריה של הצורפות ומה שיותר מעניין הוא המספר הגבוה של מעצבי תכשיטים מודרניים שעושים שימוש בקינטיקה.
מבין כל הצורפים פרידריך בקר הוא הבולט ביותר וגם היחיד שמוגדר כצורף של תכשיטים קינטיים .
הוא נולד בשנת 1922 בגרמניה למד הנדסת מכונות ועבד כמהנדס, בעקבות פציעה במלחמת העולם השניה עשה הסבה לצורפות. העבודות הראשונות שלו היו טבעות פשוטות המכילות סוגי שיבוצים חדשים, בסוף שנות השישים והשבעים התחיל לשלב בתכשיטים מנגנונים שהגיעו מעולם ההנדסה כמו גלגלי שיניים משקולות וצירים ויצר תכשיטים קינטיים
. בשנות השמונים יצר תכשיטים גאומטריים בעיקר מפלדה והשתמש באבנים סינטטיות. חוץ מתכשיטים הוא עיצב כמה פסלים קינטיים וכלי אוכל.


טבעת- פרידריך בקר


טבעת – מיכאל ברגר


אני מעולם לא החזקתי תכשיט שפרידריך בקר עשה אבל כן נפגשתי עם אחד מתלמידיו (מיכאל ברגר) המתמחה בתכשיטים קינטיים , אתה אוחז ביד טבעת שלו, תנועה קלה של היד ופתאום החלק העליון של הטבעת מתחיל להסתובב, תנועה חלקה כמו מכונה משומנת. טבעת אחרת ותנועה אחרת ופתאום החלק התחתון מתחיל לזוז מצד לצד.



טבעת – מיכאל ברגר

למרות שיש הרבה צורפים שעושים שימוש מינימלי בקינטיקה אף אחד מהם (ומיכאל ברגר הוא יוצא מן הכלל אך יש ליזכור שהוא היה תלמיד של בקר והיה אסיסטנט שלו) לא מוגדר כצורף קינטי. בקר שהייחודיות שבעיצובים שלו היא שעשה שימוש בחומרים וטכנולוגיות שלא היו מקובלים בעולם של אחרי מלחמת העולם השניה, כיום כבר לא היה נחשב לייחודי. בצורפות של היום, בעולם המודרני שלנו שבו הכל נגיש והכל קיים, הכל אפשרי והכל מותר.

אין תגובות: