יום רביעי, 17 בדצמבר 2008

ח. ההישגים המרכזיים, ואבני הדרך המשמעותיים.

כפי שכבר אוזכר ברשימות הקודמות בבלוג זה לא אחת, סיטרואן הציגה לאורך שנותיה לא מעט חידושים שהיו מהפכניים באופן כזה ששינה את עולם הרכב כולו. חלק ניכר ממה שאנו מתייחסים אליו כמובן מאליו ומכירים כיום בעולם הרכב מקורם בהמצאותיה הטכנולוגיים של סיטרואן.
אבן דרך ראשונה הייתה בייבוא שיטת הסרט הנע של פורד ליבשת האירופית ע"י אנדרה סיטרואן ובכך למעשה השתנתה מפת תעשיית הרכב האירופאית.
אך כפי שכבר ציינתי קודם, סיטרואן לא הסתפק בייבוא השיטה עצמה, אלא שקד על פיתוחים טכנולוגיים וב-1933 יצאה לאוויר העולם ה- "TRACTION- AVANT" שהביאה לעולם את ההנעה הקדמית (Vanta-Traction). שיטה זו שפותחה ע"י המהנדס לפרב יצרה שיווי משקל נכון יותר בין חלקי המכונית והפחתת המשקל הכולל. שיטה זו אומצה במהרה ע"י כלל יצרני הרכב והחליפה את השיטה שרווחה אז בעולם ייצור הרכב בעולם כולו, שיטת ההנעה האחורית (שנמצאת עד היום, בנוסף על ההנעה הקדמית, ברכבי שטח 4X4), שהייתה בזבזנית אנרגיה גדולה.
לסיטרואן חלק נכבד בפיתוח מה שמכונה Car For The People. שלוש שנים מתום המלחמה הוציאה סיטרואן את מכונית הדה-שבו. מכונית זו הייתה ערומה מפינוקים מיותרים, הייתה קטנה אך מרווחת, ונועדה לספק מענה למעוטי היכולת. זאת לא רק בהתחשבות במחיר שלה עצמה, אלא גם בהיותה בעלת מנוע הנעה קדמי שהאריך חיים ובעצם היותה חסכונית מאד בצריכת הדלק.
סיטרואן שינתה את תפיסת המעצב בעולם הרכב. ההבנה כי הפן העיצובי אינו מנותק מהפן ההנדסי הטכנולוגי וההיפך היוותה את הבסיס לתפיסתה של סיטרואן כיצרנית רכב. תפיסה הרמונית זו חלחלה בסופו של יום לכלל עולם הרכב ועיצבה מחדש את תפקידו ואופן תפקודו של מעצב הרכב.
בין החידושים הטכנולוגיים הנוספים ניתן למצוא את פיתוח המתלים והמערכת ההידראולית (שלפיתוחה תרם רבות אבי ההידראוליקה פול מאניש), את בלם הדיסק, את מערכת הפנסים הקדמיים ש"עקבו" אחר עיקולי הכביש והיו מסתובבים עם כיוון הנסיעה, וחידושים רבים אחרים שבאו לתת מענה לארגונומיה ולבטיחות בשימוש ברכב.
אנדרה סיטרואן הביא לחידושים פורצי דרך לא רק בתחום ייצור הרכב, אלא גם בתחום השיווק והפרסום. אנדרה סיטרואן יצר שלט מואר של לוגו סיטרואן שנפרס לכל אורכו של מגדל אייפל בפריז, דבר שנחשב לאמיץ וחדשני ביותר באותם זמנים, היום, לא יפתיע אותנו כלל לראות מגדל או בניין שלם מכוסה בפרסומת... סיטרואן גם גייס את כישרונו בטייס וצייר בשמי פריז בעשן את לוגו החברה.
ההישג המשמעותי מכל של סיטרואן מגולם ללא כל ספק במה שכונה ע"י מבקר וחוקר התרבות רולאנד בארת' (Roland Barth) כ"חפץ קסום", מי שהפכה שם נרדף לצרפת, מי שהייתה לבחירת ליבו של דה גול והוכרזה על ידו כמכונית הנשיאותית הרשמית, ומי שהפכה לכוכבת קולנוע והמסך הקטן ואף זכתה במקום השלישי בתחרות היוקרתית לתואר "מכונית המאה", הסיטרואן DS - ה-"אלה" (Déesse, or Goddess).
הדגם הושק לראשונה ביריד הרכב בשנת 1955. הקהל הרחב שפקד את היריד ראה בDS רכב חלל. הדגם בעל הקווים הארוכים והמעוגלים עם האלגנטיות הצרפתית זכה להצלחה עצומה. תוך 54 הדקות מרגע חשיפתו נרשמו 750 הזמנות ובסיומו של אותו יום נרשמו 12 אלף הזמנות. ה- DS צוידה בחדשנות רבה כמיטב המסורת של סיטרואן. בחודשיה הראשונים בשוק בעקבות אותה הצלחה מסחררת התקשתה סיטרואן לעמוד בדרישות וההזמנות הרבות, כי הטכנולוגיה שהייתה למתקדמת ומורכבת גרמה לעיכובים בייצור. בין אותם מרכיבי טכנולוגיה נכללו יחידת כוח הידרופנאומטית ( לוויסות לחץ אוויר ונוזל), אשר מונתה אחראית על יציבות הרכב בנסיעה בדרכים משובשות ובסיבובים והקנתה תחושת נוחיות ושלווה לנוסע. טכנולוגיה זו הייתה מתקדמת ב12 שנה על פני יצרני הרכב האחרים. בנוסף להידראוליקה זכתה ה-DS לאמצעי בטיחות חדשים לזמנם ומרווח פנימי מפנק.
ה-DS אפשרה את השתתפותה הראשונה של סיטרואן במרוצי המכוניות, וזו אף השיגה תוצאות מרשימות בזכות ביצועי הכביש שלה. במשך 20 שנות ייצורה, יצאו לאוויר העולם 1.5 מליון יחידות שאת חלקם ניתן לראות עד היום נעים בכבישים.
כיום, מפיחה סיטרואן חיים חדשים ב-DS המיתולוגית ומשיקה החל מפברואר האחרון של 2009, דגם מכונית הנושא בגאון את צמד האותיות DS. בסיטרואן מקווים כי זו החדשה, כפי שנישאת אחותה הגדולה על גלי הנוסטלגיה בזכות המהפכה שהביאה עימה, תהיה ל"סיטרואן החדשה" של המאה ה-21, בכל אופן, בכל מה שקשור לתחרות בסגמנט בה ה-DS מתחרה.

אין תגובות: