יום שלישי, 16 בדצמבר 2008

ו. תמורות חברתיות ופוליטיות

אלסי קמה בשנת 1921 לאחר מלחמת העולם הראשונה. מלחמת העולם הראשונה היוותה גורם חשוב בהיווצרותו של זרם חדש שהורכב ברובו מאנשים צעירים שנקרא "הרציונליזם האיטלקי". הרציונליזם האיטלקי שמר על זיקה לצורות הקלאסיות. הרציונליסטים הדגישו את ההיבט התפקודי והטכנולוגי. באותה תקופה הוקם גם מוסד ה"טריאנלה של מילנו", אשר שם לו למטרה לעודד את שיתוף הפעולה בין התעשייה, הסקטור היצרני והאמנות השימושית. את ההשפעות של הרציונאליזם האיטלקי ניתן היה לראות בעיצוב של אלסי מזמן הקמתה ועד לשנות השבעים. לאורך כל השנים הללו אלסי שמרה על צורות קלאסיות בכל מוצריה.
במחצית השנייה של שנות ה-70 הפכה התנועה ה"פוסט מודרניסטית", או ה"ניאו מודרניסטית" לשלטת בעיצוב האיטלקי. השיח הפוסטמודרני דחה את רעיון הקדמה המערבית ואת הרציונליזם המערבי. הדבר בא לידי ביטוי בעיצוב בהקמתם של ממפיס וסטודיו אלכימיה.סטודיו - "אלכימיה" – פעל לעיבוד או הפיכת חומרים פשוטים לבעלי ערך. חברי הסטודיו דגלו במושגים כמו "עיצוב מחדש" (Re-Design) ו"עיצוב בנלי" (Banal Design) הם האמינו כי באמצעות התערבות מעטה אך רבת משמעות ניתן להעניק לחפצים יומיומיים מראה חדש. קבוצות העיצוב הרדיקליות יצאו כנגד השעמום החזותי והרעיוני שראו במשנה המודרניסטית וקראו לצבעוניות תוססת.
את תמורות של הפוסט מודרניזם והעיצוב הרדיקלי ניתן לראות באותם שנים גם במוצרי החברה של אלסי, בשנים אלה זה הפעם הראשונה שאלסי משיקה קו מוצרים חדש מקרמיקה, חומר פשוט אשר העיצוב בו נותן לו את הערך. בנוסף לכניסתם של חומרים חדשים אלסי נכנסת גם לא עולם הצבע ומשיקה מוצרים מעניינים מבחינה ויזואליים ובעלי צבעוניות תוססת. עד היום ניתן לראות את ההשפעות הללו בעיצוב של חברת אלסי. אשר מעצבת את מוצריה מצד אחד בקווים בהם ישנה התערבות קטנה הנותנת ערך רב למוצר ומצד שני בצבעוניות תוססת ועכשווית.



אין תגובות: