יום שני, 29 בדצמבר 2008

ד. השקפת העולם האידאולוגית העיצובית והתשתית התיאור...

צ’ארלס וריי אימס, עסקו בחיפוש מתמיד אחר הביטוי הנאות לעיצוב הדמוקרטי, לעצב למיליונים, עיצוב לכל כיס ולכל בית. המוטו שלהם "להביא את הטוב ביותר לציבור הרחב ביותר במחיר הזול ביותר". הם דגלו בתפיסה של שילוב תכונות היופי, הנוחות, האלגנטיות והעדינות בעיצוב רהיטים לייצור המוני. וכן גם בשילוב חומרים וטכנולוגיות מתקדמות כדי ליצור עיצוב מוצרים ברמה גבוהה. באותה תקופה שלט הסגנון המודרני הבינלאומי, הקריר והנוקשה. בני הזוג אימס הצליחו להחדיר לשוק סוג של מודרניות קליפורנית, שלקחה בחשבון את הנטייה ההולכת וגוברת של הזרם הפוסט-מודרניסטי שלא להימנע מצבע, מנוחות ומעיטוריות. הייצור במכונה, בסרט-נע, השתלט כמעט לחלוטין על תעשיית הרהיטים, אולם ריי וצ’ארלס לא שכחו את אהבתם למסורת האומנויות, הארטס אנד קראפטס, ושילבו אותה ברהיטים שלהם וכן גם בשאר התחומים. הם לא הציבו גבולות ברורים בין תחומי הארכיטקטורה, העיצוב והאמנות, הטכנולוגיה ובמדע. מבחינתם לכיסא יש מבנה, ולכן הוא ארכיטקטורה. הכיסא צריך לתפקד היטב, במשך שנים רבות, ולהיות שווה לכל נפש. לכן צריך לייצר אותו מחומרים לא יקרים, ובראש ובראשונה הוא צריך לתמוך היטב את גוף האדם. מנקודת מבטם של האימסים, אם כל התנאים הללו מתקיימים - קרוב לוודאי שהכיסא יהיה יפה. לדוגמא הכסא ה"לאונג’ צ’ייר" ושאר הכיסאות מעץ מכופף, כיסאות הפיברגלס בעלי צורת הקונכייה, כיסאות הרשת וכיסאות האלומיניום המרופדים כולם עונים על הנתונים הללו. כולם יפים, ממשיכים לייצר אותם עד עצם היום הזה, וכולם נראים כה עכשוויים ובני זמננו.










הבית של האימסים בפאסיפיק פאליסייד, קליפורניה, בעל החזית המונדריאנית, היה חידוש מעניין של בנייה פשוטה, זולה, יפה ותכליתית. בשרטוטים הראשונים של הבית ניכרת מאוד השפעתו של מיס ואן דר רוהה: קופסה מלבנית פשוטה הנשענת על עמודים. כדי להימלט מהדמיון הרב לבית על גבעה ששרטט מיס בשנת 1934, הציב אימס את הבית בסופו של דבר על הקרקע. הקופסה המלבנית היא קונסטרוקציה מתכתית, ולמסגרות המתכת שובצו קירות צבעוניים שמהווים פסיפס קוביסטי המרחיק את הבית מהגדרתו של לה קורביזיה "מכונת מגורים". פנים הבית הוגדר וחולק לפונקציות השונות, בעיקר על-ידי הצבת רהיטים והנחת שטיחים באזורים המסוימים, והיווה אחסניה כמעט מוזיאלית לאוספים האתניים העשירים של בני הזוג. ארכיטקטורה, בעיני צ’ארלס אימס, היתה בין השאר הזדמנות לאירוח. הוא ראה בחללים שהוא יוצר מעטפת שמזמינה אליה אנשים שיבלו בתוכה בנעימים. הבית שימש לעתים קרובות רקע לתצלומי אופנה שהתפרסמו בחוברות של אותה תקופה. גם הרהיטים של אימס היו "סלבריטיס" שכיכבו בתצלומים, בשערים של מגזינים, ואפילו בקומיקס של שנות החמישים.
Eames HouseLos Angeles - Californie1949









הייחודיות שלהם והבולטות שלהם התבטאה גם באורח החיים הפשוט שהם ניהלו, שהיה שונה כל-כך מסביבתם המיידית ומאנשים במעמדם. גם כאשר התעשרו, תודות לתמלוגים העצומים שהגיעו אליהם, בעקבות הצלחת הרהיטים - הם לא ראו כל צורך להפגין זאת באמצעות בגדים יותר מהודרים או בית יקר יותר. למעשה, הביטוי היחיד למעמדם הכלכלי היה, כאשר בשנת 1970 הם סוף-סוף החליפו את המכוניות שלהם, ואז רכשו את המיטב. היא - יגואר, והוא - מרצדס. חיי שניהם היו ממוקמים סביב הסדנה שלהם, בוושינגטון בולוואר 901, שם הם שהו לפעמים עד שעות הלילה המאוחרות. הסדנה הזו היתה מעין מעבדה של עיצוב. הם עבדו שם על ארכיטקטורה, עיצוב, בימוי וייצור סרטים ופיתוח רעיונות. אך אם זאת הזוג אימס אהבו לחגוג, זה היה חלק אינטגרלי מעבודותם שתועד, באינספור צילומים, המעידים עד היום על הרוח והאופן שבהן נעשו הדברים בבית היוצר שלהם. אלכסנדר פון וגסק, מנהל מוזיאון ויטרה לעיצוב, נזכר בביקור שערך בראשית שנות ה80 במשרד של האימסים: "זה היה כאילו נסחפתי אל תוך עולם של קרקרס, למקום שבו לא היו גבולות ברורים בין העבודה למנוחה ולתענוגות של שעות הפנאי".

אין תגובות: