יום שבת, 25 באפריל 2009

פרק י' | ביקורת וניתוח כולל של התופעה העיצובית

אחת התופעות העיצוביות המעניינות והחדשניות שהביאה MUJI לעולם העיצוב עוסקת לאו דווקא בעיצוב המוצר עצמו, אלא בדרך עיצוב המוצר. מחקר סטדי קייס מקיף הכולל ליווי של 5 שנים נערך בMUJI ע"י-MIT והציג אותה כאחת מהחברות שהביאו עימן את הבשורה החדשה בדרך פיתוח המוצר. פרופסור סוסומו אוגוואה, ממובילי מחקר זה, קרא לאלטרנטיבה העסקית הזו "מחוייבות לקוח קולקטיבית", והרחיב כי בעולם של היום, שבו חברות נלחמות בכדי לפתח ולייצר מוצר לא רק בהשגת הלקוח אלא גם בתחרות הולכת וגוברת. המצב הוביל לכך שחברות רבות בחרו לעסוק בנישות ספציפיות שאפשרו להן להתמקד ולברוח מהקרב על המחיר הנמוך ביותר. כתוצאה מכך מוצרים רבים התרסקו- לא רק בגלל מגבלות הטכנולוגיה אלא עקב חוסר ההתעניינות של הלקוחות. קיים חוסר יכולת ללמוד את הדרישות והצרכים האמיתיים של הלקוחות, שכן מחקרי שוק, קבוצות מיקוד, ומחקרי מגמות למינהם לא יודעים לאבחן באופן מדוייק צרכים אלו, ועל אחת כמה וכמה את שיעור מכירות ורווחים שיתקבלו מעיצוב מוצר.
הפתרון של MUJI היה באפשרות שהעניקה לכל אחד מ-410,000 הלקוחות שנרשמו כחברים בה, להעלות עיצוב משלו לרשת, אנשי MUJI בדקו את ההתכנות של המוצר, עלויות ייצור ועלויות נלוות, ועם המוצר נמצא כאפשרי- מפרסמים אותו עם המחיר שהם נותנים לו. כל חבר בMUJI יכול ורשאי להצביע עבור כל עיצוב שאותו הוא מעוניין לרכוש. אותם לקוחות שמתחייבים לרכוש מוצר שעדיין לא קיים- מקבלים הנחה או סוג אחר של הטבה על ההענות המוקדמת. עם המוצר מקבל מספר מינמלי של הזמנות (שמפורסם גם הוא עם פרסום המוצר), היא מוציאה את המוצר לייצור. אם הוא לא מגיע כעבור תקופה מסוימת למספר המינמלי- הוא נדחה.
התוצאות של תהליך זה הן מסחררות. המוצר המוצלח ביותר היה: BEANBAG SOFA שהיה למעשה ספה ששילבה נוחות עם עמידות, ופונקציונליות- היא תופסת פחות מקום מהספה המסורתית הממוצעת. המכירות השנתיות של מוצר זה הגיעו ב-2004 בלבד ל-1.3 מיליארד יאן (בהשוואה ל-24 מיליון של המוצר הממוצע מאותה קטגוריה שעוצב בדרך הרגילה ע"י מחלקת העיצוב בלבד, בלי שיתוף הלקוח).
מוצר מצליח אחר שפותח בדרך זו של שיתוף הלקוח היא מנורת STYLISH PORTABLE LAMP ומדף ה- FREEDOM SHELF שהיה מדף ספרים עם תלייה חדשנית אשר לא פוגעת בקיר ומאפשרת למדף להיות מעוצב בקומפוזיציות שונות.
המדף קיבל 300 הזמנות (המספר המינמלי במקרה זה) ביום אחד בלבד, וישר יצא לייצור.

תהליך זה הנותן ביטוי מלא לרצונות הלקוח אפשרי רק בחברה עם מחויבות גבוהה ביותר לעיצוב, ועם שקיפות מלאה.תהליך כמו זה שמציעה MUJI, שבו מעגל חיי המוצר מתחיל בנקודה שבה כבר יש ללקוח מחוייבות כלפי המוצר, יכול לעזור אמנם לחברות להמנע ממוצרים כושלים, אך הטמעה של מתודולוגיה שכזו בחברה ממוצעת, עם תרבות ארגונית של חשאיות סביב פיתוח המוצר, ועיצוב שלא תמיד מיוצר עבור צרכי הלקוח, דורשת שינויים מרחיקי לכת.

אין תגובות: