יום חמישי, 6 באוגוסט 2009

יב. סיכום


בבואנו להתוות תחזית לחברת אפל, לא ניתן לפסוח על גורם קריטי אשר עשוי לחרוץ את עתידה - בריאותו של סטיב ג'ובס, מנכ"ל החברה. חילקתי הדיון במגמות העתידיות של אפל לשני מישורים - הניהולי והטכנולוגי, אולם מן הסתם הם כרוכים הדוקות זה בזה.

במישור הניהולי
חשדות בדבר בריאותו של ג'ובס עלו ביוני 2008: ג'ובס הציג אז את ה-iPhone 3G אולם המשקיעים והעיתונאים התמקדו במשקלו הנמוך ובמראהו החולני. אפל שללה כל אפשרות למחלה, בעוד מחיר המניה נפל ב-10% בתוך מספר שבועות. ב 16 בדצמבר 2008 אפל הודיעה אפל במפתיע שמנכ"לה, סטיב ג'ובס, לא יישא את נאום-המפתח שלו בכנס מקוורלד השנתי, שייערך בתחילת ינואר 2009. את מקומו של ג'ובס יתפוס פיליפ שילר, סמנכ"ל בכיר לשיווק עולמי. עוד הודיעה אפל כי כנס מקוורלד 2009 יהיה האחרון שבו תשתתף החברה, משום שלדבריה כנסים הפכו לאמצעי "מיושן" לקידום מכירות, ויש לה גישה טובה יותר לקהל לקוחותיה. ההודעה, יחד עם זו שבאה אחריה כי " שג'ובס ישאר בתפקידו בעודו מחלים מ'חוסר איזון הורמונלי'", עוררו סערה תקשורתית. מראהו ההולך ומצטמק של ג'ובס הזין את נחיל השמועות כי ג'ובס לוקה במחלה קשה. הקומיקס הגיקי XKCD התבדח והשווה אותו למחשב הדקיק MacBook Air: "סטיב ג'ובס לא ייתן את הנאום המרכזי שלו השנה. חבל, אפל בטח תכננה להשיק את המנכ"ל הקל והדק ביותר בתעשייה". השמועות וספקולציות באו לקיצן ב-14 בינואר 2009 - כאשר הודיעה אפל שג'ובס יפרוש מהניהול היום-יומי של החברה למשך חצי שנה. במכתב שכתב לעובדי החברה הודה "בעיות הבריאות שלי מסובכות ממה שחשבתי בתחילה". החופשה הזו הדאיגה את המשקיעים והביאה לירידה של ששה אחוזים בערך במנייה - רבים חששו שאפל בלי ג'ובס לא תוכל להתקיים. באוגוסט 2009 דיווח ה"וול סטריט ג'ורנל" כי ג'ובס עבר השתלת כבד לפני חודשיים בבית חולים בטנסי. הוא החלים מהניתוח וצפוי לחזור לאפל כמתוכנן בהמשך החודש אם כי עשוי לעבוד במשרה חלקית בתחילה, כך דיווח. עיני רבים - מעריצים, משקיעים, עמיתים ומתחרים, נשואות לעבר המנכ"ל הכריזמטי, עוקבות בדריכות אחר מצבו ומהלכו הבא. האם הדריכות הזו, המלווה את התחושה כי על מצב בריאותו של ג'ובס תקום או תיפול החברה, אכן מוצדקת? המשקיעים מצביעים ברגליים. בינואר השנה, עם פרישתו הזמנית של ג'ובס צנח מחיר המניה לשפל שאפל לא ידעה כדוגמתו מאז 2006.זוהי לא הפעם הראשונה שג'ובס מתמודד עם בעיות בריאות אשר מדירות אותו מניהול החברה. באוגוסט 2004 ג'ובס עבר ניתוח מוצלח להסרת גידול סרטני מהלבלב, לאחר שהסתיר את פרטי המחלה מאז אוקטובר 2003. אז לראשונה דובר על הקשר בין בריאות החברה לבריאותו של זה שעומד בראשה. זו גם לא הפעם הראשונה שאפל מתנהלת בלי ג'ובס: בשנים -961985 החברה נוהלה ע"י ג'ון סקאלי, אולם ההשוואה לשנים אלו מצדיקה את בהלת המשקיעים - השנים ללא ג'ובס היו השנים השחונות בהיסטוריה של אפל.

במישור הטכנולוגי
בכנס WWDC שנערך בחודש יוני השנה (2009), לא היו חידושים מסעירים והוא התרכז בשינויים ותוספות יותר מאשר דברים חדשים למוצרים קיימים. השמועות מזמרות כי אפל ממתינה לשובו של ג'ובס להשקת מוצרים חדשים. אני משערת כי אפל תשיק בקרוב את גרסתה למוצר שנתפס היום כמגמת העתיד - מחשב נייד משולב מחשב לוח(Tablet) , שיכול לבוא בתצורה של notebook או כ- iPod Touch ענקי. הפיתוחים בתחום מסך המגע, אשר אפל מובילה את היישומים שלהם בהצלחה, ייצברו בעתיד תאוצה ואין ספק כי אפל לא תיוותר מאחור.
סוגיה מעניינת נוספת היא לגבי התמודדותה של אפל והארכיטקטורה הסגורה, עם פריצתם של חברות כמו גוגל עם הקוגד הפתוח לשוק הסלולרי, ובעתיד גם לתחומים נוספים. SA (Strategy Analytics) צופה שהמכירות של האייפון, המבוסס על מערכת ההפעלהMac OS X, יצמחו ב-79% ב-2009. נתון מרשים אולם מספר זה נשמע קטן בהשוואה לשיעור הצמיחה החזוי של לאנדרואיד - 900% (הסמארטפון הסלולארי של גוגל). נראה כי בטווח הארוך יותר, החלטת חברת אפל לא לאפשר לחברות אחרות לייצר מכשירי אייפון, תגביל את הפוטנציאל של המכשיר להתפשט באותו קצב כמו זה של מכשירי האנדרואיד. קווין בורדן, אנליסט בחברת ABI Research מאשר: "האם מכשירי אנדרואיד יכולים לעבור את האייפון? בהחלט. ואני מאמין שזה יקרה בשלב כלשהו, כיוון שמדובר על מערכת ההפעלה הזמינה בפני יצרנים רבים, בעוד אפל מעולם לא נתנה אישור לאף אחד אחר להשתמש במערכת ההפעלה שלה". סטיב ווזניאק (שעזב את אפל ב-1978 אך עדיין מזוהה עמה), בראיון שנתן על רקע המשבר הכלכלי הנוכחי וירידת המנייה של אפל, ביקר את מדיניות מדיניות זו: " במשך 20 שנה השוק התבסס על צרכנים שמחליפים ומשדרגים את החומרה שלהם, וזה משהו שמאוד קל לדחות בתקופות של חוסר יציבות כלכלית. אם נסתכל לאחור על הטרנזיסטור והרדיו והווקמן, הם פשוט מתו אחרי זמן מה. מגיעים לשלב שבו לכולם יש אחד, המחיר יורד והמכירות יורדות גם". הוא השווה בין הקוד הסגור של מערכת ההפעלה של iPhone לבין זה של מערכת ההפעלה הסלולרית החדשה של גוגל, אנדרואיד "הצרכנים לא מקבלים את מה שהם צריכים מחברות שדוגלות בקניין רוחני ונועלות את המכשירים שלהן היטב. הייתי רוצה ליצור אפליקציות מתקדמות יותר ל-iPhone בעצמי, אם רק היו מרשים לי". האם אפל תהפוך את עורה ותעבור לקוד פתוח? אני בספק. בלעדיות התוכנה המאפשרת שליטה מוחלטת במוצרים היו מראשית הקמתה נר לרגליה של אפל. לא נותר אלא להמתין לפיתרון היצירתי של אפל.

אין תגובות: