יום ראשון, 17 במאי 2009

השפעות הסביבה העיצובית והתרבותית

בשנות ה-80 וה-90 ניתן היה לחוש בהשפעות אופנתיות וגרפיות בעבודותיו של סטארק.
היו אף מי שהגדירו את עבודותי כ"אובר-מעוצבות". עם תחילת שנות ה-2000, לעומת זאת, אפשר להבחין בשינוי שהתחולל בעבודותיו, באופן בו החל "לפשט" את עיצוביו ולהתמקד באדם כמוקד העיצוב.

יש הטוענים שסטארק הושפע מאמני הפופ של שנות ה-60 כדוגמת אנדי וורהול ורוי ליכטנשטיין - הן מבחינה עיצובית אך אולי יותר מכך - הושפע מהם מבחינה קונספטואלית.
ניתן לראות זאת באופן בו בחר לעצב מגוון רחב של מוצרים לאורך קריירת העיצוב שלו – החל בפרטים יומיומיים כבקבוקי מים מינראליים וכלה בדירות פאר: מוצרים "נמוכים" לצד מוצרים "גבוהים", מוצרים נגישם לעומת מוצרי יוקרה, מוצרים לעומת פרטי לבוש ואופנה...ועוד.
כחלק מאותה ההשפעה, ניתן לראות בעבודותיו של סטארק משחקי גדלים ופרופורציות, דוגמאות חוזרות, שימוש בצבעים אופטיים, עיוותי פרספקטיבות ועוד.
ייתכן שגם מבחינה אישית הפך פופולרי כמו אותם אמני פופ, שפרט לכך שהיו יוצרים מבוקשים, נתפסו אף כדמויות מבוקשות בפני עצמן.


במאה ה-21 כאמור, ניכר שחל שינוי בעבודותיו ובאופן חשיבתו של סטארק.
מגמות עולמיות שהתחזקו כדוגמת "הגל הירוק" לשמירה על האדם והסביבה, היציאה נגד תרבות הקניה ההמונית והגלובליזציה וטרנד האקלקטיות, השפיעו אף הן על סטארק של שנות ה-2000.
דוגמאות לכך ניתן למצוא ב"סחורות טובות", בליין הבגדים המגנים שעיצב (בגדים הדוחים קרינה), בשילובי החומרים בעבודותיו (חומרים "נמוכים" וחומרים "גבוהים") ועוד.
בשנים האחרונות, ניתן לומר שסטארק "התמתן". עבודותיו הפכו "נקיות" ואלגנטיות יותר, מוצריו אינם עוד "משתלטים" על החללים בהם הם נמצאים....היום הזרקור מופנה אל עבר האדם החי בסביבתם, כחלק מתפיסתו של סטארק, לפיה הסביבה צריכה לשמש את האדם, ולא להיפך.